De zon gebruiken voor je warmwatervoorziening met een zonneboiler?

zonne-energieBelgië en Nederland staan niet bepaald bekend om hun zonnige en warme klimaat. Toch kan er in beide landen geprofiteerd worden van de zon en veel kosten worden bespaard. Zo ziet men in het straatbeeld steeds vaker zonnepanelen op de daken liggen, deze zorgen ervoor dat er stroom kan worden opgewekt.

De zonnecellen zetten UV straling om in elektriciteit wat in de woning gebruikt kan worden, of kan worden teruggeleverd aan de energieleverancier. Op deze manier kunnen de kosten aanzienlijk worden verlaagd. Maar er is ook een mogelijkheid om het water op te warmen met de kracht van de zon. Daar gaan we het vandaag eens over hebben.

Water opwarmen

Met een zonneboiler is het mogelijk om de warmwatervoorziening in uw woning te verzorgen. Zo’n systeem bespaard dus niet op de kosten voor elektriciteit zoals zonnepanelen doen, maar het bespaard kosten voor het opwarmen van het water. Ongemerkt verbruiken mensen toch nog flink wat warm water om bijvoorbeeld mee te douchen, in bad te gaan of de vaat mee te doen. Een zonneboiler warmt water op met de kracht van de zon en slaat dit vervolgens in een opslagvat op.

Zodra u de warme kraan openzet, zal dit warme water worden aangesproken en is er dus geen gas meer nodig om dit water op te warmen. Dit scheelt in de kosten. De aanschaf van een zonneboiler systeem is doorgaans ook een stuk lager dan zonnepanelen zijn. Het omslagpunt waarop de kosten voor de aanschaf terugverdiend zijn, liggen doorgaans dan ook een stuk lager. Dit maakt het een interessante investering voor veel gezinnen.

HR ketel combineren met de boiler

Alhoewel de zon natuurlijk niet altijd schijnt om het water op te warmen, kan er toch vaak een besparing gerealiseerd worden door een zonneboiler. Het komt echter ook voor dat het warme water in de boiler op is en er dus geen gebruik gemaakt kan worden van warm water. Het wil dan niet zeggen dat er geen warm water meer getapt wordt, dit is een misverstand dat nog wel eens gedacht wordt. Bij een zonneboiler is het altijd mogelijk om nog warm water te krijgen, het loopt dan echter via de CV ketel. Het is dan ook een goed idee om een zuinige ketel aan te schaffen, ook wel een hoge rendementsketel (HR ketel). Deze nieuwe type ketels zijn een stuk voordeliger en behalen een rendement tot wel 109%.