Wat is nu eigenlijk een normaal vetpercentage voor een man?

Het vetpercentage dat normaal is voor mensen verschilt tussen mannen en vrouwen. Vrouwen hebben van nature een hoger vetpercentage dan mannen. En natuurlijk verschilt het ook nog eens per lichaamstype. Wat is nu eigenlijk een normaal vetpercentage voor een man?

Gezond vetpercentage

Een gezond vetpercentage voor een man ligt tussen de 15 en 20 procent, hoewel de meningen hierover verdeeld zijn en je ook percentages tussen de 8 en 25 procent ziet. Zoals je ziet zit hier best een ruime marge tussen en dat is niet voor niets. Zoals eerder aangegeven is elk lichaam anders en is ieder persoon ook anders gebouwd. De één voelt zich het beste bij een vetpercentage van 15% en de ander bij 19% en allebei hebben ze een gezond vetpercentage. De vraag wat is een normaal vetpercentage heeft helaas dus geen eenduidig antwoord.

Hoog vetpercentage

Als je boven die 25% zit dan hoef je je nog niet direct heel erge zorgen te maken. Met een paar kleine aanpassingen kun je je percentage makkelijk naar beneden krijgen.

Het zijn de inkoppertjes: wat meer bewegen en gezonder eten. Wanneer je al naar de sportschool gaat, zou je een wat zwaardere krachttraining kunnen doen. Een zwaardere krachttraining zorgt voor spieropbouw en spieren verbranden vet, ook in rust. We hoeven je over gezond eten waarschijnlijk niks nieuws te vertellen, maar minder snacken en meer groente en fruit helpt sowieso. En ga je echt aan zware krachttraining doen, let dan op wat extra eiwitten om je spieren op te bouwen. Dus een eitje extra, wat kwark of yoghurt en mager vis en vlees.

Het juiste vetpercentage is dus voor iedereen verschillend, maar je kan er wel voorzorgen dat je als man binnen de marge van 15-20 % komt.